lovec.bg - Начало
logo safari-logo
Васил Василев предаде първо държавата, сега и ловците, оставката няма да реши проблема, но ще даде надежда!

КАТАСТРОФА – това е краткия ми коментар.

Новини
time 19:45
Васил Василев предаде първо държавата, сега и ловците, оставката няма да реши проблема, но ще даде надежда!
30 Jul

Г-н Абаджиев, като председател на едно от най-големите сдружения в България, как оценявате сегашната ситуация с АЧС и лова на дива свиня изобщо?

КАТАСТРОФА – това е краткия ми коментар. Когато от миналата година повтарях навсякъде, че ако продължава безхаберието на държавата и НЛРС-СЛРБ по въпроса, рано или късно ще се стигне до тук, не съм си представял толкова брутален вариант.

КАКВО ИМАТЕ ПРЕДВИД?

Това което се случва.Чумата много бързо обхвана цяла Северна България, до броени месеци ще обхване и Южна България. В огромни части от страната вече няма диви свине, груповия лов на дива свиня е забранен, очакват се и забрани на лова на дребен, местен и прелетен дивеч , и най-лошото е, че санитарното прочистване на заразените райони ще се извършва без участието на стопаните на дивеча – ловците. Накратко казано – застрашени са основите на лова като цяло в България.

КАК СЕ СТИГНА ДО ТУК?

Съвместни, организирани неадекватни действия на държавата, НЛРС-СЛРБ и редовите ловци.

Честно казано толкова организирана дезорганизация не бях виждал от години.

Докато държавата се чудеше какви мерки да предприеме и се луташе между различни полумерки и противоречиви действия, НЛРС-СЛРБ пасуваше или открито бойкотираше борбата с АЧС , а редовите ловци виждайки пълната неадекватност на институциите и ръководството, криеха прасета, правеха се, че няма чума и псуваха държавата.

Лобистки интереси на производителите на свинско, на арендаторите на ловни стопанства, на политически партии и всякакви други пречеха да се даде организиран отпор на АЧС.

КАКВА ТРЯБВАШЕ ДА БЪДЕ РОЛЯТА НА НЛРС-СЛРБ В ТАЗИ СИТУАЦИЯ И КАКВО СЕ СЛУЧИ?

Лично аз смятам, че огромна вина за сегашното състояние има ръководството на НРПС-СЛРБ и най-вече г-н Васил Василев.

Още от първите сигнали за приближаването на чумата, той се държеше така, сякаш проблема не го  засяга. Дори срещите, които организираше с ръководствата на сдруженията, на които се коментираше проблема с чумата беше по скоро отбиване на номера, а не реален опит да се предотврати опасността. А реакцията на съюза трябваше да е светкавична. Трябваше да се впрегне цялата мощ на организацията, за да се разясни унищожителния ефект, който ще има чумата за лова в България, дори и на последния ловец трябваше да се обясни, че чумата го засяга лично и изключително тежко. Трябваше да се почерпи опит от ловните организации на държавите, засегнати от чумата и да се даде конструктивно, защитаващо интересите на ловците предложение на държавата, като алтернатива на предложените от БАХБ мерки. Защото БАХБ не е приятел на ловците, нашите интереси и нашето хоби не я интересуват и мерките, които предлага, защитават всякакви други интереси, освен на ловците.

Миналото лято, когато народните представители единодушно приеха извънреден закон с може би единствените адекватни мерки в борбата срещу АЧС, Василев, видно от стенограмите на НС, първо подкрепи приемането на закона, а после под натиска на лобистки интереси започна организирането на бунтове против него. Това показа на държавата, че не може да разчита на ловците като партньори в борбата със заразата.

Сега, вместо да разясняват във всяка паланка какво трябва да се направи, вместо денонощно да работят, за да защитят редовите ловци, Василев и компания обикаляха страната, за да сменят председатели на сдружения и да играят своите номенклатурни игрички, развяваха се по Намибия, и в разгара на най-голямото разпространение на АЧС си взеха отпуск и отидоха на скъпи почивки. Това ако не е пир по време на чума, не знам кое е.

В резултат, голяма част от ловците, изгубили доверие в институциите, разчетоха поведението на Василев, като сигнал, че чума няма и мерките трябва да се саботират. А  от българите по добри в саботирането на мерки никъде няма да се намерят. В унисон с това ръководствата на много сдружения отказват да издават  разрешителни за индивидуален лов на дива свиня.

Като капак Василев без съпротива се съгласи санитарния отстрел в заразените райони да се извършва без участие на ловците и за нашите хиляди ловни братя да остане само честта и удоволствието да загробват убитите от други диви прасета.

Не знам дали осъзнавате, че това е дъното. Държавата, в лицето на МЗХГ предлага супер неадекватен вариант – санитарния отстрел да се извършва от хора, нямащи разрешение за ловно оръжие, не разбиращи нищо от лов и нямащи никаква теоретична подготовка и Председателя на българските ловци се съгласява с това. По низко ловното движение в България никога не е било поставяно.

Изводът под чертата – ВАСИЛЕВ ПРЕДАДЕ ПЪРВО ДЪРЖАВАТА, А СЛЕД ТОВА И ЛОВЦИТЕ.

АКО ИМА ПОНЕ МАЛКО МЪЖЕСТВО И ДОСТОЙНСТВО В НЕГО, ТРЯБВА НЕЗАБАВНО ДА СИ ПОДАДЕ ОСТАВКАТА. Разбира се знаем, че тези понятия са му чужди и той ще продължи да се прави, че нищо не се е случило.

КАК ОЧАКВАТЕ ДА СЕ РАЗВИЕ СИТУАЦИЯТА?

КАТАСТРОФАЛНО! До месеци заразата ще обхване цяла България. Груповия лов на дива свиня ще бъде напълно забранен, Ще има  много ограничения и за лова на дребен дивеч. Много от ловците няма да си заверят билетите. Много от сдруженията ще фалират.

Миналата година като повтарях непрекъснато, че ще стане това което се случва в момента не исках да бъда лош пророк, но предсказанията ми се сбъднаха. Сега също се моля да не се случи това, което предвиждам.

НА КОГО СЛУЖИТЕ? МНОГО ХОРА СА УБЕДЕНИ, ЧЕ ХОРАТА , КОИТО ПРЕДУПРЕЖДАВАТ ЗА ОПАСНОСТТА НА АЧС СА АГЕНТИ НА ТЪМНИ СИЛИ, КОИТО ИСКАТ ДА УНИЩОЖАТ БЪЛГАРИЯ.

Служа на „световния империализъм, дявола, Путин и световната конспирация взети заедно“.

Всъщност се опитвам да служа на тези близо 2500 души, ловци и риболовци, които са имали доверието да станат членове на СЛРД „Сокол 1893“ – Пазарджик. Както и на всички редови български ловци, които очакват от нас да защитаваме техните интереси.

Отговорността е много голяма и за това не можем да си позволим да борим АЧС с мантри от рода на „Чума няма“, „Чума няма“, „Чума няма“. Трябва работа. Мисля, че сме едно от сдруженията, които се опитват стриктно да спазват всички мерки, които ни се спускат, дори някои от тях да ни изглеждат твърде противоречиви. За сега при нас АЧС още не е се появило и ще направим всичко възможно това да се отложи във времето. Но ми е болно за хилядите ловци от заразените райони, които са лишени от възможността да упражняват своето любимо хоби. И  за това използвам това интервю за да поканя всички колеги от Северна България.
Колеги, заповядайте при нас на лов. Ние сме солидарни с Вашето нещастие и ще споделим нашия дивеч с вас. Защото ние ловците, трябва да сме единни в нещастието. Пишете ни в сайта на сдружението и в електронната поща  slrd1893@mail.bg на какъв дивеч и кога искате да ловувате.

ВИЖДАТЕ ЛИ СВЕТЛИНА В ТУНЕЛА?

Надежда винаги трябва да има. За съжаление ако не се промени мисленето на българските ловци в посока – да осъзнаят какво е АЧС и да реагират адекватно , има опасност времето, в което да остане заразата и да продължи да убива дивите свине да се удължи и цяло поколение ловци да забравят за груповия лов.

Що се отнася до НЛРС-СЛРБ , нямам особени очаквания. Въпреки, че ще напуснат много сдружения и хиляди ловци няма да си заверят билетите, на следващото Общо събрание догодина ще се отчита международната дейност и ще се поискат нови 300 000 лева за ремонт на музея. Музея, в който може би един ден цялата ни вековна организация ще влезе.

НЕЩО ПОЗИТИВНО ЗА ФИНАЛ?

При настоящата ситуация ми е много трудно да бъда позитивен. Все пак се надявам здравия разум да проработи. Надявам се ловците да осъзнаят, че  стриктното спазване на мерките може да ограничат чумата само в Северна България и по този начин възстановяването на популацията да стане много по-бързо, Надявам се това унищожително за Националната ловна организация ръководство да си подаде оставката и на тяхно място да бъдат избрани хора, искащи и знаещи как да защитят интересите на редовите  ловци и сдруженията, хора имащи авторитета да убедят институциите, че това , което е добро за ловците е добро и за държавата.

За тези, които все още имат право да ловуват, пожелавам много ловни успехи през този сезон. НАСЛУКА!

Интервю на Ловен портал БГ ЛОВ с Евгени Абаджиев, председател на СЛРД "Сокол-1893" Пазарджик и председател на Инициативния комитет за защита правата на ловците.

Галерия снимки
Свързани видеа
Коментари


брой
259
Новият брой на списанието
book
Най-четени
Най-гледани