lovec.bg - Начало
logo safari-logo
Разликата между видовете цеви при карабините

Вие питате, ние отговаряме
time 13:02

ВЪПРОС:

     „Здравейте, г-н Атанасов,

Бих искал да Ви помоля да обясните за разликата между видовете цеви при нарезните оръжия, а именно стандартна, варминт и мачова, както и по-конкретно между варминт и мачова.

     Кое точно е фаска на цев и съответно за видовете фаски на самите цеви. И накрая - как тези разлики между самите цеви и фаски се отразяват на точността на стрелбата?

     Благодаря предварително!

     Поздрави, наслука и пазете барута сух!

     Владислав Пържанов, гр. Доспат

""

     ОТГОВОР:

     Здравейте, г-н Пържанов.

В зависимост от предназначението на оръжието производителите на карабини залагат цеви с различна дължина, калибър, стъпка на нарезите и контур на цевта. Именно контурът на цевта определя вида й. Ако например цевта е с максимално дебела стена, а контурът й е цилиндричен с успоредни стени, то това е цев за бенчрест или още както се нарича мачова. Колкото повече изтънява цевта към дулния срез, толкова повече метал е отнет от нея и съответно става по-лека.

     Максимално леките цеви попадат в категория “перо” и се използват най-често в еднозарядни оръжия тип киплауф и свръхлеки болтови карабини. Междинните цеви са съответно тежък варминт и лек варминт. Има много подкатегории, но е излишно да ги споменавам, защото често отделните производители имат и различни термини за тях. Например някои средно тежки цеви със средно коничен котнур се наричат „Спортер“, а другаде са квалифицирани като средна „Палма“ или „Мидиъм Варминт“. Изобилието е голямо, а разликите минимални.
""

     Това, което трябва да знаете, е, че дебелата цев не е непременно по-точна от тънката. Факт е, че тежките цеви имат по-голяма поносимост към повече изстРели, преди да се нагреят и това да влоши групираността на стрелбата. От друга страна те изстиват по-бавно. Ето защо ловните карабини обикновено се правят с лек или средно дебел контур на цевта. В лова се налага да се направят 2-3 изстрела, а оръжието се носи цял ден. Обратно на това е прецизната стрелба. Пушката стои на едно място и през нея минават голямо количество патрони. Тежката цев намалява отката и позволява да се правят по-дълги серии от изстрели преди групираността да се влоши. Тежката варминт цев се доближава до мачовата, но все пак контурът на варминта е коничен, докато мачовата е цилиндрична.

 

Корона и фаска

Корона е отстъп от дулния срез, който служи за предпазване на фаската, която е последната точка на контакт на куршума с цевта от нараняване. Има различни видове фаски. При някои спортни оръжия короната е с голям отстъп и фаската е взета перпендикулярно. При други ловни оръжия короната е заобляне на дулния срез симетрично. При трети има равно срязване на цевта с пускане само на фаската навътре под ъгъл от 45-50 градуса спрямо осканалната линия. Оформяне на короната се прави също под тъп ъгъл, а фаската отново под 45-50 градуса.
""

     Няма точна рецепта за това кои фаски осигуряват най-равномерно финалния контакт с куршума, но едно е сигурно: колкото по-перпендикулярна е фаската, толкова по-симетричен ще е контактът и съответно отделянето на проектила от дулния срез. При обработка е важно да не се допусне оставяне на повдигнати краища на полетата на цевта. Ако има оставени “мустаци” или неравности, това задължително рефлектира върху точността и групираността на оръжието.

     Поздрави на Доспат и пазете барута сух!

Автор: Владислав Пържанов
Коментари
брой
259
Новият брой на списанието
book
Най-четени
Най-гледани