lovec.bg - Начало
logo safari-logo
Универсалният калибър

Вие питате, ние отговаряме
time 01:50

ВЪПРОС:

     Добър ден, г-н Атанасов,

     Мисля най-накрая да си закупя нарезно оръжие. Искам съвет за калибъра. Ще го използвам на гонка, а и мисля да започна варди за хищници чрез звуково примамване.

     Какъв би бил удачният калибър за това, а и съответно оптика? В момента не мога да отделя средства за 2 оръжия - 1 за прасе и друго за хищник. Затова искам съвет от Вас.

     Извинявам се за притеснението.

     Приятен ден и поздрави за списанието, което дава много полезна информация.

 

ИВАНОВ  

 

 

ОТГОВОР:

     Здравейте, г-н Иванов,

     За да изберете калибър за два коренно различни вида лов, трябва да си отговорите на въпроса кой от тях е по-важен и отговорен.

     В случая ловът на диви свине изисква калибър, който да може надеждно да стопира животно с тегло 150 кг и да пробие дебела кожа и вероятно още по-твърдия калкан. (Тук се има предвид относително голям мъжки индивид.)

     За надеждното изпълнение на тази цел Ви трябва куршум с диаметър над .270 от инча или нещо от 7 мм нагоре. От друга страна, за да имате умерен откат, е добре да се ограничите до .30-ти калибър или 7,62 мм. 8 мм куршуми също са подходящи за лов на диви свие, но при стандартните 8х57 скоростта е ниска, а при по-напомпаните 8х64 и 8х68 откатът е по-силен, а и цената на боеприпасите е сравнително висока.

     Поради същата причина не Ви препоръчвам магнум боеприпасите с диаметър 7 мм и .30 калибър. Това ни поставя в категорията стандартни (не магнум) калибри с диаметър .270 /6,8 мм/, 7 мм /.280/ и .30-ти калибър. В съответните категории препоръчвам .270 Уинчестър, 7-08, 7х57, 7х64, .308 Уинчестър и като най-масов 30-06 Спрингфийлд.

     От изброените на мен са ми любими .270 Уинчестър - заради високата скорост и доказана убойност, както и заради сравнително ниския откат, и .308 Уинчестър заради неговата универсалност и прецизност.

     Допълнително можете да диферинцирате приложението на карабината си, като използвате различни боеприпаси. Например в .308 може да използвате 165 до 170 грейна куршуми за лов на гонка, като за целта поставите бързомер или използвате механичните мерни прибори, а за лов чрез издебване и варда за хищник, сръндак и други животни в по-леката категория да ползвате 130 до 150 грейна куршум с оптически прицел.

     Надявам се, че съм Ви бил полезен със съветите си.

     С Ваше позволение ще публикувам въпроса Ви и моя отговор, защото смятам, че подобна тема вълнува много ловци, на които им предстои да направят избор за по-универсална първа карабина.

     Наслука!

 

Роберт Атанасов

Автор: Иванов
Коментари
брой
259
Новият брой на списанието
book
Най-четени
Най-гледани